Skoči na vsebino

Kaj so nastajajoče tehnologije in zakaj so pomembne?

    Nastajajoče tehnologije, kot sta internet stvari (IoT) in umetna inteligenca (AI), niso le orodja, ampak postajajo bistvenega pomena za delovanje družbe in gospodarstva. Globalna kriza, ki jo je povzročila pandemije covida-19, je pospešila digitalno preobrazbo in spodbudila uporabo novih tehnologij, med katere sodijo še biotehnologija, navidezna resničnost (VR), razširjena resničnost (AR) in druge. Te tehnologije so se razvile nedavno, zahvaljujoč napredku znanosti in tehnologije, in imajo potencial, da v prihodnjih desetletjih korenito spremenijo delovanje gospodarstva in družbe.

    Z nastajajočimi tehnologijami se srečujemo, ne da bi se tega zavedali, ko uporabljamo pametne telefone, rešitve za pametni dom ali pri uporabi družbenih omrežij, iskanju informacij in spletnem nakupovanju. Uveljavljajo se virtualni glasovni pomočniki, ki jih uporabljamo za upravljanje pametnih naprav, pametnega doma, načrtovanje sestankov ali nakupovanje. Z navidezno resničnostjo se srečujemo pri igranju iger, umetna inteligenca pa poskrbi za čudovite ali zabavne fotografije in videoposnetke.

    Nastajajoče tehnologije zaznamujejo naša življenja tudi na drugih področjih. Ključno vlogo so imele pri hitrem razvoju cepiv proti covidu-19. Umetna inteligenca se uporablja v zdravstveni diagnostiki za pravočasno odkrivanje in preprečevanje bolezni. Pametni dodatki, kot so pametne ure, postajajo pomemben dejavnik v skrbi za naše zdravje. Nastajajoče tehnologije bodo imele pomembno vlogo v omejevanju posledic podnebnih sprememb, saj lahko s pomočjo velikih podatkov uspešneje načrtujemo učinkovite ukrepe, nove tehnologije pa bodo ključne tudi zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov. Tehnologije navidezne in razširjene resničnosti se že uporablja v izobraževalnih programih, s pomočjo katerih učenci in učitelji dobijo povsem novo izkušnjo praktičnega dela. Povsem novo izkušnjo omogočajo tudi ljudem z različnimi oviranostmi.

    Nastajajoče tehnologije močno vplivajo tudi na gospodarstvo. Povečujejo organizacijsko produktivnost, omogočajo inovacije in podpirajo razvoj novih proizvodov in storitev. Uporaba umetne inteligence v sodobnih podjetjih že presega le delo z velikimi podatki in strojno učenje. Umetna inteligenca spreminja pravila igre in trge ter postaja ključna za inovacije in rast. V kombinaciji z drugimi naprednimi tehnologijami poganja digitalno preobrazbo podjetij in celotnih poslovnih dejavnosti.

    Priložnosti, ki jih omogočajo napredne tehnologije, so neizmerne. Toda njihova uresničitev zahteva zavedanje in razumevanje nastajajočih tehnologij na vseh ravneh in med vsemi deležniki, od državljanov in podjetij do oblikovalcev politik in izobraževalcev.